header_site.jpg
RSS
2015
 
 
Powered by Phoca Gallery

Laatste nieuws

SMALlingerland toont BREED cultuur

Zaterdag 18 januari 2020 wordt er in de Oase te Drachten een nieuw en uniek cultureel evenement georganiseerd: ‘SMALlingerland toont BREED cultuur’.

De gemeente Smallingerland heeft veel te bieden op cultureel gebied, maar voor individuele verenigingen c.q. groepen is het soms lastig een goed podium te vinden om haar talenten aan het publiek te laten zien en horen. Het ontbreekt dan vaak aan capaciteit, ideeën of financiële middelen om zelfstandig een evenement te organiseren.

Daarom hebben een aantal groepen uit de gemeente Smallingerland de verbinding met elkaar gezocht met het plan om een culturele avond in de breedste zin van het woord met elkaar te gaan organiseren. Het doel is het publiek te trakteren op een gevarieerd programma met een diversiteit aan podiumkunsten. En dat gaat gebeuren onder het motto ‘Met elkaar, voor elkaar!’

De volgende deelnemers verlenen hun medewerking aan de 1e editie van ‘SMALlingerland toont BREED cultuur’:
• Slagwerkgroep Syncoop Talant Drachten
• Shantykoor de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle
• Bigband Drachten
• Harmonieorkest CMV Crescendo Drachten
• Kunst Collectief Tegendraads Boornbergum
• Gemeentedichter Mark Spijkers
• Presentator Winfried Bruinsma
Foto Slagwerkgroep Syncoop Talant klein eigen foto Foto Piipegaeltsje Sjongers eigen foto Foto Bigband Drachten de lawei eigen foto 

Foto Cresendo klein eigen foto Foto Kunstcollectief Tegendraads eigen foto Foto Mark Spijkers eigen foto Foto Winfried Bruinsma eigen foto
Wat gaat ‘SMALlingerland toont BREED cultuur’ u brengen?

• Live muziek bij inloop vanaf 19.00 uur
• Afwisselend een gevarieerd programma verzorgt door de muzikale groepen
• Voordracht van een speciaal voor dit evenement gemaakt gedicht door Gemeentedichter Mark Spijkers
• Een expositie van Kunst Collectief Tegendraads (9 kunstenaars) waar u vooraf, in de pauze en na afloop van het evenement een diversiteit aan kunstwerken kunt bekijken.
• Gezamenlijk slotoptreden van de muzikale groepen
• Afterparty verzorgd door Bigband Drachten
• Algemeen: een compleet cultureel programma met een diversiteit aan podiumkunsten uit de gemeente Smallingerland waar u onder het genot van een hapje en een drankje heerlijk van zult genieten!

Zeer content is de organisatie met de waardering en de financiële steun voor dit nieuwe evenement die zij hebben ontvangen van de gemeente Smallingerland. Positief te horen dat de gemeente de samenwerking en verbinding als een meerwaarde ziet voor zowel deelnemers als publiek en hiermee ook meerwaarde heeft voor de cultuur in de gemeente Smallingerland. Marjan Sijperda, Wethouder Kunst & Cultuur, zal de avond openen met een welkomstwoord.

De organisatie ervaart de onderlinge samenwerking als een prachtige verbinding tussen een verscheidenheid aan ‘culturen’ met als resultaat dat er in Smallingerland een uniek cultureel evenement op de kaart is gezet. Zelf zijn zij positief verrast over de wijze waarop individuele ideeën door enthousiasme en wilskracht zijn samengebracht en geleidt hebben tot deze succesvolle samenwerking. Bent u nieuwsgierig geworden en laat u zich graag verrassen? Kom dan naar ‘SMALlingerland toont BREED cultuur’ en gaat u genieten van een onvergetelijk avond vol met inspirerende cultuur!

Datum:             Zaterdag 18 januari 2020
Aanvang:         19.00 uur - zaal open en ontvangst met muziek
                        19.30 uur - start programma
Entree:            € 10,00
                        € 5,00 kinderen t/m 12 jaar
Betaling entreekaarten aan de zaal: zowel per pin als contant Betaling consumptiebonnen: alleen contant
Voorverkoop: Jacobi Hobby & Creatief, Houtlaan 7 Drachten
Locatie: Oase, Ringweg 3, 9201 GT Drachten
Poster Smal toont Breed 18 01 2020 definitief

Schoolproject ‘De Voorde & CMV Crescendo Drachten voor de muziek’

Op woensdag 11 december 2019 vond op basisschool De Voorde in de Drait de afsluiting plaats van het schoolproject ‘De Voorde & CMV Crescendo Drachten voor de muziek’.
Afsluiting schoolproject Voorde Crescendo 11 12 2019 C orkest eigen foto Afsluiting schoolproject Voorde Crescendo 11 12 2019 eigen foto
Drie jaar reeds richt De Voorde zich op het verrijken van het muziekonderwijs. Middels diverse projecten, scholing en het inzetten van een vakdocent muziek staat het muziekonderwijs stevig in de schoenen op De Voorde. De nieuwe methode Engels is gericht op muziek, de vakdocent muziek geeft wekelijks muzieklessen aan de leerlingen en via De Lawei wordt dit ook aan het theater gekoppeld. En daar is nu nog een extra plusje bijgekomen in de vorm van een rijke samenwerking met muziekvereniging CMV Crescendo Drachten.
Alle leerlingen van groep 5 en 6 op De Voorde hebben in de afgelopen periode les op trompet en klarinet gehad. Er wordt echt al muziek gemaakt. De docenten Johannes Reijenga en Jannie Reijenga die ook de leerlingen van Crescendo lesgeven hebben de kinderen op De Voorde meegenomen in de geheimen en de pracht van de instrumenten. Al het geleerde in de lessen kwam samen op een heus concert dat de leerlingen samen met de kinderen van het C-orkest van Crescendo hebben gegeven op 11 december. ‘Een avond om niet snel te vergeten. Prachtige muziek en het hoogtepunt van een mooie samenwerking tussen school en de muziek vereniging. Wat hebben de kinderen in een korte kennismaking al veel geleerd. Dit zal zeker een vervolg gaan krijgen’, aldus Gerard Bandringa (directeur PCBO De Voorde).

Crescendo is ontzettend blij dat zij samen met De Voorde dit schoolproject heeft mogen organiseren. Het is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen om vroeg in aanraking te komen met muziek. Daarom is het fijn dat er op basisscholen weer meer aandacht komt voor muziek in zijn algemeenheid en dat hiervoor financiële middelen ter beschikking worden gesteld. Crescendo is op dit moment ook in gesprek met de basisscholen Het Anker en De Bolder om in het voorjaar 2020 een soortgelijk schoolproject te gaan organiseren. Schoolprojecten worden door Crescendo gezien als 1 van de belangrijkste activiteiten in haar jeugdbeleid om kinderen enthousiast te maken voor muziek en bieden hen dan ook een mooie kans om als leerling al redelijk snel in het C-orkest ervaring op te mogen doen in een jeugdorkest.

A-orkest CMV Crescendo Drachten wint 1e prijs op Muziekfestival Borkum

15 06 2019 Prijs Borkum eigen fotoZaterdag 15 juni 2019 heeft het A-orkest van CMV Crescendo deelgenomen aan het jaarlijkse Muziekfestival op Borkum. Het A-orkest o.l.v. dirigent Klaas van der Woude speelde binnen voor een vakjury (Durk Lautenbach en Bienze IJlstra) het muziekstuk Armenian Dances (Alfred Reed). Crescendo, uitkomend in de 2e divisie, behaalde hiermee een 1e prijs met 85 punten. Vervolgens werd er nog een buitenprogramma met ‘lichte’ muziek gespeeld voor het aanwezige publiek op Borkum.

De leden van Crescendo zagen hiermee hun vroege vertrek (5.30 uur!) uit Drachten beloond met een prachtig resultaat en hebben zij een geweldig weekend gehad op Borkum.

15 06 2019 Prijs Borkum eigen foto s

B-orkest wint eerste prijs op Concertconcours OMF

Het B-orkest van CMV Crescendo Drachten heeft zaterdag in De Lawei een eerste prijs behaald op het Concertconcours van de OMF.
Het harmonieorkest onder leiding van Gatze Verbeek kwam uit in de vijfde divisie. Crescendo begon haar optreden met een koraal. Vervolgens werden de werken ‘The Baron of Dedem’ van Carl Wittrock en ‘Like a Child’ van Andreas Ludwig Schulte gespeeld. Zie voor meer info de Drachtster Courant.

Benefiet concert 14 oktober

Op 14 oktober werkte het A-orkest samen met gospelgroep In His Name mee aan een benefiet concert voor KIKA, in het Fries Congres Centrum. We hebben €5530,- opgehaald voor KIKA!