header1261b.jpg

Dirigent A-orkest

Klaas van der Woude

Sinds september 1993 ben ik dirigent van het A-orkest van Crescendo. Het orkest was toen nog een fanfare.Klaas LC

Vanaf de oprichting in 1916 heeft Crescendo als fanfareorkest o.l.v. de verschillende dirigenten prachtige resultaten behaald. Echter in de jaren 90 kwam de continuïteit als fanfare steeds meer in het gedrang. Dit heeft er toe geleid dat Crescendo in 1995 overgestapt is van fanfare naar harmonie, omdat hiervoor in Drachten meer mogelijkheden waren.

Het A-orkest bevindt zich eigenlijk nog steeds in de opbouwfase. Het orkest is nog niet uitgebalanceerd en niet compleet (vacatures in zowel het "koper" als het "hout" en slagwerk).
Toch zijn de eerste resultaten op diverse concoursen al geboekt en het publiek reageert enthousiast op de concerten.
Hoogtepunt voor veel leden was ongetwijfeld de promotie naar de 2e divisie (ere-afdeling).

Als de "culturele" gemeenteraad van de gemeente Smallingerland meer oog had voor een goede huisvesting van de muziekverenigingen zou dit bovendien ten goede komen aan het niveau.

Vanwege de toch wat gecompliceerde bezetting - koper- en houtinstrumenten - van het harmonieorkest zijn deze orkesten nog steeds in de minderheid. Daarom hebben de harmonieorkesten het in Friesland niet gemakkelijk.
Hoewel er de laatste tijd door "Keunstwurk" steeds meer aandacht aan wordt besteed. (Fries Jeugd Harmonie Orkest, concerten, festivals).

Het is jammer dat in Friesland, in het kader van de voorbeeldfunctie, geen enkel harmonieorkest in de hoogste afdeling speelt.
Persoonlijk vind ik een harmonieorkest de mooiste orkestvorm wat betreft de verschillende klankkleuren.
Aan repertoire geen gebrek, waarbij Amerika als "leverancier" voorop loopt.

Ikzelf ga op de dinsdagavond met plezier naar Drachten. En dat plezier staat voorop!
Persoonlijke website: Klaas van der Woude

Laatste nieuws

Kerstconcert

Posterkerstconcertafbeeldingmetdameskoor
Op zaterdag 15 december 2018 vindt het jaarlijkse Kerstconcert van CMV Crescendo Drachten plaats in de Oase te Drachten. De laatste 2 jaren werd dit concert gegeven door het B-orkest, dit jaar zal het A-orkest o.l.v. dirigent Klaas van der Woude deze traditie voortzetten. Zoals u gewend bent van Crescendo zal zij ook dit jaar garant staan voor een muzikaal afwisselend programma in een prachtige in kerstsfeer aangeklede Oase.
Crescendo is zeer verheugd dat zij het dameskoor Different Sound uit Minnertsga als gast mag verwelkomen. Different Sound staat o.l.v. dirigent Simon Bouma en zal zoals haar naam al doet vermoeden een programma ten gehore brengen met veel verschillende stijlen. Het koor bestaat uit 26 leden en zingt 4- of meerstemmig een veelzijdig repertoire wat o.a. bestaat uit een mix van ballads, pop- en musical muziek. Speciaal voor dit kerstconcert zal Different Sound een mix van traditionele en populaire kerstnummers laten horen. Het koor staat erom bekend dat ze haar nummers volledig uit het hoofd uitvoert waardoor er veel vrijheid is om de muziek op een swingende en losse manier uit te voeren. Wilt u alvast een indruk krijgen van Different Sound, kijk dan even op www.differentsound.nl en laat u overtuigen dat u dit optreden niet mag missen.
Crescendo en Different Sound zullen naast hun eigen optredens ook gezamenlijk een aantal verrassende muziekstukken uitvoeren. Ook zijn in het programma een aantal samenzang liederen opgenomen. Kortom: voor een prachtig kerstconcert met veel prachtige en ‘different sound’ muziek bent u van harte welkom op zaterdag 15 december 2018 om 19.30 uur in de Oase!
De kaarten kosten €5,00 voor volwassenen en €3,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.
Kaartverkoop:
De kaarten zijn verkrijgbaar op onderstaande repetitieavonden:
Dinsdag 4 december: tussen 17.45-18.00 uur en tussen 19.15 en 19.45 uur.
Dinsdag 11 december: tussen 17.45-18.00 uur en tussen 19.15 en 19.45 uur.
Onze repetitieruimte is in de voormalige Rabobank aan de Burg. Wuiteweg 38 te Drachten.
Kaarten zijn ook te verkrijgen bij Hobby & Creatief Jacobi , Houtlaan 7 in Drachten.
Daarnaast zijn er op zaterdag 15 december kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

CMV Crescendo Drachten op zoek naar een nieuwe repetitieruimte!

Huisvesting2018Tot onze grote spijt hebben we van de Windgroep (eigenaar) de mededeling gekregen dat zij andere plannen hebben met onze huidige locatie, in de ‘oude Rabobank’ aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten, en dat wij op korte termijn het pand zullen moeten verlaten. Uiteraard is dit voor onze vereniging een flinke tegenvaller, maar we zijn wel enorm veel dank verschuldigd aan de Windgroep voor het beschikbaar stellen van een aantal repetitieruimtes in de afgelopen jaren.

Inmiddels is er een commissie in het leven geroepen die op zoek gaat naar een geschikte repetitieruimte. Maar wat zoeken we nu precies? Het ultieme is natuurlijk een eigen ruimte waarin we wekelijks kunnen repeteren en ook extra repetities of activiteiten op andere dagen van de week kunnen organiseren. Daarnaast is een opslagruimte voor het slagwerk en andere instrumenten noodzakelijk. De kracht van onze vereniging is dat we naast de muziek ook veel activiteiten voor onze (jeugd)leden organiseren en zo ook het sociaal aspect zeer waardevol is. Daarom is het ook fijn om in de nieuwe repetitieruimte weer de faciliteiten te hebben om na de repetitie even een hapje en een drankje te nuttigen. Dit draagt bij tot het verenigingsgevoel en met name voor de jeugdleden kunnen we de consumpties betaalbaar houden.

Wij beschikken binnen Crescendo over een echte klusgroep die zelf voor het onderhoud en eventuele aanpassingen kan zorgen. Tevens staan wij garant voor het regulier schoonmaken van de ruimte.

Daarom doen wij hierbij de oproep: Beschik jij over een ruimte in Drachten die je zou willen verhuren aan ons of ken je iemand die dit zou willen? Neem contact met ons op, dan gaan we graag in gesprek om de mogelijkheden te onderzoeken. Wij sluiten op voorhand niets uit en denken in mogelijkheden! Wie weet wat er naast de verhuur nog meer aan verbinding kan ontstaan.

Je kunt contact opnemen met Alex Looijenga, tel. 06-46407795 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Help jij mee om CMV Crescendo Drachten weer onder de muzikale pannen te krijgen?

A-orkest CMV Crescendo Drachten wint 1e prijs met promotie op Concertconcours MBGF in Zutphen

Certificaat concours Crescendo Drachten sZaterdag 17 maart 2018 heeft het A-orkest van CMV Crescendo Drachten een 1e prijs met promotie behaald op het Concertconcours van de MBGF in Zutphen. Het harmonieorkest o.l.v. Klaas van der Woude trad op in de prachtige concertzaal van de Hanzehof en kwam uit in de 2e divisie.Crescendo begon hun optreden met Gezang 303 als inspeelwerk. Vervolgens werden de werken ‘Terra Mystica’ van Thomas Doss en ‘Moving Heaven and Earth’ van Philip Sparke gespeeld. De 3-hoofdige jury (Dick Bolt, Dirk Lautenbach en Rob Goorhuis) beoordeelden beide stukken met 87 punten waardoor Crescendo naar huis ging met een prachtige 1e prijs en recht op promotie naar de 1e divisie. Een mooie beloning voor een intensieve studieperiode van de leden van het A-orkest! De leden van CMV Crescendo Drachten traden deze dag voor het eerst naar buiten in nieuwe jassen. Deze jassen, mede mogelijk gemaakt door Reclame Bureau Friesland (RBF), zijn met name aangeschaft voor buitenoptredens en promotieactiviteiten.
A orkest CMV Crescendo Drachten in Zutphen s

Anjer actie online

Via deze link kunt u een donatie doen aan de Anjer actie, waar wij als Crescendo een deel van de opbrengst van krijgen: https://friesland.anjeractie.nl/club/cmv-crescendo-drachten
Afbeeldingsresultaat voor anjeractie

Benefiet concert 14 oktober

Op 14 oktober werkte het A-orkest samen met gospelgroep In His Name mee aan een benefiet concert voor KIKA, in het Fries Congres Centrum. We hebben €5530,- opgehaald voor KIKA!